Huis kopen in Goes

Stappenplan bestaand huis in Goes kopen

Huizen te koop in Goes
Meer weten over de koop van een huis in Goes, de hypotheek, bouwkundige, juridische of financiële zaken? Dit stappenplan helpt je verder. Ook kun je ons altijd bellen of mailen voor informatie bij de aankoop van dit huis in Goes.

1.
Oriënteren op de woningmarkt in Goes

Weet je al in welke prijsklasse je kunt zoeken? En met welke bijkomende kosten krijg je te maken als je een huis koopt? Wij helpen met het bepalen van het budget.

 

2.
Een huis kopen in Goes met of zonder makelaar?

Een aankoopmakelaar verzorgt de hele gang van zaken rond de koop van een huis. Maar hoe vind je de juiste? Ook kun je heel wat geld besparen door zelf aan de slag te gaan.

Veruit de meeste mensen kopen een huis zonder de tussenkomst van een makelaar. Maar een aankoopmakelaar kan je veel werk uit handen nemen. Bij het bepalen van de waarde en de onderhandeling kan zijn hulp wel degelijk een voordeel zijn.

Voordelen aankoopmakelaar
Hij kent de lokale huizenmarkt in Goes
Hij kan voor je onderhandelen
Hij kan helpen bij het contract
Onderhandel over de courtage
Voor de diensten van de aankoopmakelaar betaal je courtage. Weet dat die bij aankoop vaak lager zal zijn dan bij verkoop. Er is echter niets wettelijk vastgelegd over de hoogte van de courtage die een makelaar mag of moet vragen. Vraag dus bij meerdere makelaars een offerte op. Maak duidelijke afspraken en onderhandel altijd over de hoogte van de courtage. Makelaars hanteren vaak een tarief zonder btw. Vergeet dus niet dat er nog 21 % btw bij komt.

Huis in Goes te koop: ruime koopwoning in het centrum
3.
Een woning in Goes bezichtigen

Heb je je droomhuis gevonden? Zet bij de bezichtiging dan wel die roze bril af.

Waar let je op tijdens de bezichtiging?

Tijdens een eerste bezichtiging krijg je een goede indruk van het huis dat je op het oog hebt. Ga altijd nog een keer kijken voor je een bod uitbrengt. Vaak kijk je dan al met een objectievere blik. Soms is de druk hoog. Houd ook dan je hoofd koel en je blik scherp.

De woning
Binnen in het huis krijg je een eerste indruk van de woning en de staat van onderhoud. Bekijk het huis van de zolder tot de kruipruimte, zonder ruimtes over te slaan. Let daarbij vooral op:

oude of actieve vochtplekken en scheuren, en vraag naar de oorzaak ervan
voldoende lichtinval en privacy, of er hinderlijke buitengeluiden doordringen
hoe zijn ramen en deuren afgewerkt
welke apparatuur zoals een cv-ketel of keukenapparatuur aanwezig is en in welke staat ze verkeren
waar zitten de stopcontacten en zijn dit er voldoende
Gebruik onze gratis checklist bezichtiging

Vraag de verkoper of er eventueel erfdienstbaarheden rusten op de woning of de tuin, bijvoorbeeld een recht van overpad.

Vergeet de buurt niet
Het is een goed idee om een rit door de wijk te maken. Zo zie je of er voldoende voorzieningen zijn in de omgeving, hoe druk de buurt is, of er genoeg parkeerplaatsen zijn, hoe de woning en de tuin ten opzichte van de zon liggen. Rijd voor een beter beeld ook een keer door de straat tijdens de ochtend- of avondspits.

4.
Onderhandelen over de prijs van een huis in Goes

de woningmarkt in Goes
Als je biedt op een huis, ga je voor een goede prijs. Hoe bepaal je de waarde en hoe moet je onderhandelen?

Waarde bepalen van huizen in Goes

Hoe weet u of de vraagprijs reëel is? Een klein ‘buurtonderzoek’ op funda helpt u op weg. Bekijk de vraagprijs van vergelijkbare woningen en hoe lang ze al te koop staan. Maar er zijn meer manieren om de waarde redelijk vast te kunnen stellen.

Bij het bepalen van de waarde van een huis staat locatie met stip op nummer een. Maar er spelen meer zaken mee. Denk aan achterstallig of (groot) onderhoud dat op korte termijn moet gebeuren, de woonomgeving en het beleid van de gemeente. Wat staat er in het bestemmingsplan? Zijn er nog speciale regels of voorwaarden van toepassing op het huis?

Kadaster
Het Kadaster registreert verkoopgegevens van alle Nederlandse woningen. U kunt de aankoopprijs van een woning voor een klein bedrag opvragen via de website van het Kadaster of de Koopsomtelefoon.

 

Taxatie van een huis in Goes
Soms is het lastig om informatie over een bepaalde woning te vinden bij het Kadaster of op funda. Wilt u snel inzicht in de actuele waarde van een woning, dan kan dat met behulp van een waardebepaling. Dit is zonder tussenkomst van een taxateur. Om een hypotheek aan te kunnen vragen, heeft u een taxatierapport van de woning nodig. U kunt met ledenkorting via NTS een taxatie laten uitvoeren door een makelaar of taxateur.

Taxatie aanvragen

Wilt u geen volledige taxatie laten uitvoeren, overweeg dan een geveltaxatie. Dat is een globale taxatie op basis van de buitenkant van de woning. De taxateur stelt dan een verklaring op met daarin een indicatie van de marktwaarde. De kosten van een geveltaxatie zijn aanzienlijk lager dan de kosten van een volledige taxatie.

5.
Onderzoeksplicht van een huis en keuring

Laat je goed voorlichten over het huis dat je in Goes koopt. Iedere koper heeft een onderzoeksplicht.

6.
Koopcontract tekenen

De verkoper is akkoord met het eindbod. Binnenkort teken je de koopovereenkomst. Wat staat daar in? En wat spreek je verder nog af?

7.
Hypotheek afsluiten in Goes

Een hypotheek afsluiten is behoorlijk intensief. Er komt heel veel op je af: je moet afgewogen keuzes maken en diverse documenten aanleveren. Wij loodsen je door het proces.

8.
Overdracht

Na een inspectieronde door je nieuwe huis ga je tekenen bij de notaris. Daar krijg je van de verkoper de sleutels van je nieuwe huis.

9.
Klussen en verbouwen

Heb je klus- of verbouwplannen? Bekijk de meest voorkomende onderhoudsklussen en ontdek hoe je een verbouwing aanpakt.

10.
Verhuizen naar Goes

Wonen in Goes
Hoe regel je een soepele verhuizing? Wat doe je als er een verborgen gebrek aan het licht komt? En hoe hou je grip op de woonlasten?

Professionele verhuisbedrijven verzorgen niet alleen het vervoer van je spullen; ze zorgen voor inpakmateriaal, je inboedel is verzekerd tijdens de verhuizing en de verhuizers zetten (als je dat opneemt in de overeenkomst) alle meubels en dozen in de juiste kamers neer.

Tips

Vraag bij minimaal twee verhuisbedrijven vrijblijvende offertes op en vergelijk ze.
Kies een Erkende Verhuizer. Mocht er dan toch iets misgaan, en u komt daar met de verhuizer niet uit? Dan kunt u terecht bij de Stichting Geschillencommissie Consumentenzaken
Download de verhuisplanner
Verborgen gebreken
Als na de overdracht een gebrek aan de woning ontdekt, dat de woning voor normaal gebruik ongeschikt maakt of niet gemeld is door de verkoper, volg dan ons stappenplan verborgen gebreken.

Woonlasten op orde houden
Als je scherp kijkt naar je woonlasten valt er bijna altijd wel iets te besparen. Houd je verzekeringen tegen het licht en ontdek hoe je je woonlasten kunt verlagen met zonnepanelen of door over te stappen van energieleverancier.

Verhuiskostenvergoeding
Als je voor je werk verhuist of wordt overgeplaatst kun je van je werkgever een verhuiskostenvergoeding krijgen. Het maximale bedrag van deze vergoeding is € 7.750.